Nuffnang Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday, September 7, 2016

Part 3 - Pengalaman Bersalin

Berbulan-bulan nak siapkan entry ni sahaja..hihihi..Kat ofis tak sempat nak update, kat rumah lagilah tak sempat nak pegang handphone. So, terperaplah lama entry ni dalam inbox. Insya-Allah, ni last entry untuk pengalaman bersalin :-)

Sampai di bilik bedah saya didatangi doktor pakar bius. Doktor lelaki, selepas doc bius suruh mengucap semua, doc pun inject bius melalui drip kat tangan saya. Masa ni saya dah tengah menahan sakit nak meneran, rasa cam baby nak keluar dah. Padahal kalau saya meneran pun confirm baby tak akan keluar. Lepas dah cucuk ubat bius saya tak sedar dah apa yang berlaku di sekeliling saya. Saya cuma tersedar masa dorang dah bawa saya keluar dari bilik bedah dan tengah nak tukar katil bawa saya pindah ke wad. Pelik saya tak rasa sakit macam saya rasa masa buat pembedahan Endo dulu. Cuma kali ni saya rasa sangat-sangat mengantuk, mamai je bila nurse datang bawa baby. Saya hanya sempat cium baby lepas tu nurse letak baby dalam katil baby. Kemudian saya tertidur sampailah mak mertua saya datang dengan adik ipar. Tak lama lepas tu umi saya lak datang dengan kakak-kakak dan adik saya. Lambat umi saya sampai sebab tunggu kakak saya balik dari program anjuran company dia.

Sepanjang saya tidur, baby behave je..tak menangis langsung nak susu ke apa. Saya pulak naik hairan kenapa baby diam je. Sepatutnya kalau dah lama baby keluar, mesti dia dah menangis-menangis nak susu. Rupanya En. Suami saya cerita masa baby keluar dia memang tak menangis sangat. Setakat bunyi ek je..mujur tak ada apa-apa yang serius jadi kat baby saya. En. Suami saya kata baby jadi macam tu sebab saya terlebih sedut gas..my bad. Bila baby diam je, kitaorang paksa gak baby menghisap. Masa first time tu susu saya memang tak keluar. Agak stress juga picit-picit tak keluar apa-apa. Mula-mula memang baby cam tak pandai nak menghisap, lama-lama dia dah ok. Kalau nak tau baby dapat susu ke tak, tengok keliling mulut dia. Kalau macam ada putih-putih keliling mulut tu maknanya baby dapat minum susu kita.

Hari kedua selepas pembedahan, pagi-pagi nurse datang ambil baby untuk dimandikan. Kerja ibu dan ayah hanya tolong tukarkan pampers kalau dah penuh or baby berak. Kemudian, dalam tengahari nurse datang cabut tiub pundi kencing. Bermulalah episod nak kencing kena pergi toilet. Masa mula-mula nak bangun dari katil seksanya rasa. Kali ni nak bangun dr katil lagi payah dari masa OP endo dulu, mungkin sebab belahan dia lebih besar. Paling seksa tak boleh nak menunduk, duduk hospital swasta bolehlah family sentiasa berada dengan kita. So, adik saya lah yang layan saya selain dari En. Suami. Hari ke2, baby dah mula pandai menangis bila dia lapar. Itupun berbunyi sikit je. Still ibu dia boleh berehat dengan tenang..hihihi..

Hari ke-3, badan dah rasa segar sikit. Dah boleh keluar hospital..leganya bila doc Marsita kata dah boleh balik. Alhamdulillah, baby tak ada problem dan tak ada demam kuning. Sebelum keluar hospital ada staff nurse datang ajar cara penyusuan dengan betul. Macamana nak lekapkan mulut baby ke breast kita. Bukan main letak je. Disebabkan salah teknik, puting saya luka. Azab bila nak bagi baby menyusu. Lebih kurang pukul 3 lebih, dah settle hal bil semua..saya dah boleh balik. Dari hospital terus balik ke kampung saya di Pekan, umi saya tak bagi balik rumah sendiri dulu sebab rumah saya tak ada lif dan kena mendaki sampai tingkat 4.

Sepanjang start tidur di Pekan, baby meragam..sekejap-sekejap bangun nak menyusu sampai saya tak cukup rehat malam tu..dahlah terpaksa tempuh perjalanan jauh lepas tu baby pulak tak lena tidur. So, start berada di Pekan baby asyik nak mengempeng dan tak nak diletakkan di atas tilam dia. Sentiasa nak merasa hangat badan orang lain. Berlanjutan sehingga habis 44 hari tempoh berpantang. Rupanya adalah normal untuk baby sentiasa ingin dipeluk dan mengempeng dengan ibu dia masa dalam pantang sebab selama 9 bulan 10 hari dia mendengar degupan jantung ibu dia. Yelah first time mother kan kita tak tahu apa-apa, lepas tu anak-anak sedara tak pernah pulak macam anak saya asyik nak mengempeng je. Tu yang jadi macam stress sikit, lama-lama dah boleh adapt.

Sekian, pengalaman bersalin :-)


Muhammad Althaf Ilman
(Yang lemah-lembut dan yang berilmu)

Nota : Terkejut tengok total bil bersalin secara czer di Hospital Ampang Puteri. 


5 comments:

Unknown said...

Thanks for post:
ship gửi hàng sang Síp
vận chuyển hàng hóa tới Síp
ship gửi hàng tới Síp
ship gửi hàng sang Síp
caycotacdunggi.info
taobao.com
order 1688.com

siti aisyah insanul kamil said...

Assalamualaikum akak, boleh tak sy nk dpt kan number utk whatsapp? Sy nk tnye berkenaan bersalin di ampang puteri. Nama sy aisyah :)

akilla ibrahim said...

wasalam..ni no fon akak 012-9221629

Saliza sachari said...

Tahniah dapat bby, comel sangat.

Anonymous said...

boleh saya tahu brp hrga cost czer tu?