Nuffnang Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, June 6, 2016

Part 2 - Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum

Ok, kita sambung bercerita tentang pengalaman bersalin. En. Suami cepat-cepat balik rumah lepas saya call dia. Lepas En. Suami dah picit-picit kepala barulah rasa lega, Dah ok, saya pun masuk tidur, masa tu dah pukul 1.00 pagi. Masa nak lena tu tetiba rasa macam basah je kat bawah, cepat-cepat bangun tengok apa benda yang basah tu. Air ketuban saya pecah. Tak membuang masa terus bersiap ke Hospital Ampang Puteri, sementara saya bersiap En. Suami telefon Dr. Marsita bagitau tentang keadaan saya. Memang doc suggest terus ke hospital. En. Suami lak terlebih gelabah tak tau nak buat apa mula-mula...hihi.saya relax je bersiap macam tak ada apa-apa berlaku. Mujur barang-barang untuk dibawa ke hospital saya memang dah stand by siap-siap letak tepi pintu rumah. Nak bawa senang ambik je.

Sampai Ampang Puteri kitaorang terus ke emergency, sementara En.Suami membuat pendaftaran saya ke toilet dulu. Masa nak kencing saya tengok kat panties air ketuban dah bertukar jadi warna hijau. Mula-mula keluar tadi still jernih lagi. Saya dah cuak, sempat berdoa dalam hati moga tiada apa yang buruk berlaku pada anak saya. Dah selesai pendaftaran, saya ditolak ke wad bersalin. Lucu rasanya sebab saya still masih boleh berjalan, tak ada rasa sakit dorang tetap paksa saya duduk atas kerusi roda. Mungkin itu procedure mereka.

Sebaik sampai di labor room, sister yg bertugas mlm tu datang untuk check bukaan. Ya Allah, sakitnya sister tu check bukaan. Saya dah tahan nafas pun still sakit..huhuhu..Bukaan tetap 1 cm, xda progress pun. Selepas itu, dorang pasang drip kat tangan saya. Benda yang paling saya tak suka bila masuk wad kena cucuk kat tangan. Check bacaan CTG, baby still ok. Bila dah masuk drip barulah saya rasa sakit. Nak baring xselesa tapi tak boleh bangun sebab tengah tengok bacaan CTG. Mula rasa perut memulas-memulas, asyik rasa nak terkencing dan terberak. Makin lama makin sakit, nurse suruh sedut oksigen kalau rasa sakit dtg. Pas sedut oksigen daku muntah. Sakit tak hilang juga. Nurse tanya nak pain killer tak, mula-mula ingat tak nak ambil pain killer tapi sebab tak tahan sangat serah je diri bagi nurse cucuk.

Lepas kena cucuk dan tekap je oksigen kat mulut barulah saya boleh tidur..masa cucuk pain killer tu dalam pukul 7 lebih..dari masuk hospital sampai pukul 7 tu baru saya boleh tidur. Saya memang tak sedar dah apa yang berlaku, sedar-sedar doktor dah sampai tengah check bukaan dan keadaan baby. Saya dengar doc bagitau En. Suami, baby still duduk kat atas. Tak turun bawah pun masuk laluan. Masa tu bukaan dah 7cm. Doc kata kita kena buat emergency c-section juga, tak boleh tunggu lagi. Kalau kedudukan baby ok masuk laluan memang doc cuba untuk bagi bersalin secara normal.

Bila tau saya kena buat operation, kelam-kabut nurse buat persediaan untuk hantar saya ke bilik bedah. Nurse tanya En. Husband nak masuk tak tengok, husband macam keberatan nak tengok. Tak tau kenapa dia macam berat nak tengok padahal dia dah biasa tengok orang kena bedah. Saya dalam sedar tak sedar tu sempat cakap kat En. Suami minta dia masuk juga tengok. Sepatutnya kalau bius full body, husband memang tak dibenarkan masuk tapi disebabkan En. Suami memang kerja kat KPJ di bahagian bilik bedah dia diberi kelonggaran untuk melihat proses kelahiran baby kami. Dalam hati terdetik, mesti ada staff nurse lelaki kat bilik bedah nanti sebab ni kes emergency czer tak boleh nak request staff nurse perempuan semua. Terpaksalah redha :-(

Bersambung..

Nota kaki :- Ingat nak buat semua dalam entry ni tapi rasa macam panjang sangat nnti korang nak baca, takut korang jemu baca entry panjang-panjang sangat.




2 comments:

syazwani nordin said...

Salam, nak tanya. So far puan punya bill mahal sgt ke c-sect dekat ampang puteri?

akilla ibrahim said...

Mahal..lbh kurang 19k, tak tau camne dorang caj tapi serius sangat terkejut masa tau bil banyak tu