Nuffnang Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Monday, July 14, 2014

Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum

Alhamdulillah, syukur kerana masih berpeluang bertemu lagi dengan bulan Ramadhan yang mulia. Masih diberi kesempatan untuk memperbanyakan amalan di bulan yang mulia ni. Lama juga dah tak menulis kat sini, target nak selalu dapat menulis entry ni memang susah betul nak buat.

Tahun ni berazam nak memasak untuk menu berbuka daripada membeli di pasar ramadhan. Yelah, kadang-kadang bukan sedap sangat pun masakan kt pasar ramadhan tu. Mahal pulak tu, setakat nak beli kuih-muih tu ok lagi lah kat pasar ramadhan.

Sekejap saja dah masuk hari yang ke-16 Ramadhan. Tinggal lagi 14 hari bulan Ramadhan akan meninggalkan kita. Minggu pertama saya berjaya memasak di rumah untuk menu berbuka, minggu kedua puasa belum dapat memasak lagi sebab hari-hari berbuka kat rumah MIL. Lagipun, en.suami bekerja masuk petang balik malam. Nak berbuka seorang diri di rumah memang tak best. Mujurlah rumah MIL tak berapa jauh dengan saya. Boleh juga menumpang berbuka bersama. Minggu ni Insya-Allah, saya berkesempatan untuk memasak untuk en. suami.

Hari Sabtu minggu pertama puasa, saya berpeluang berbuka puasa bersama dengan keluarga di kampung. Meriah sangat sebab adik-beradik berkumpul kecuali adik saya yang berada di Sabah sahaja yang tiada. Akhirnya dapat juga merasa keladi masak asam rebus dari mak saya. Dah lama saya mengidam tau keladi masak asam rebus ni, dari tahun 2012 lagi saya mengidam..huhu..Yang paling best sekali kalau berbuka puasa di kampung ialah murtabak. Rasa lain sangat murtabak di KL dengan di Pahang. Saiz pun lain dan tentulah harga pun mahal sikit tapi tak apa sebab berbaloi dengan kesedapannya.

Murtabak orang Pahang

Tahun ni saya percubaan pertama saya berpuasa dengan supplement Shaklee, waktu sahur minum ESP Shaklee, Mealshakes dan Performance Drink serta buah kurma. Sejak amalkan produk ni, saya still bertenaga sehingga ke petang. Rasa lapar pun tak berapa sangat. Masa balik kampung tempoh hari, saya berkejar ke sana sini. Sampai saja kampung, terus tolong umi sedia bahan memasak. Lepas tu berkejar pulak ke rumah kawan melawat anak dia yang baru lahir, kemudian ke kebun keluarga kami mengutip durian yang gugur, balik dari kebun tolong umi memasak dan buat persediaan berbuka. Saya masih lagi bertenaga dan saya sendiri hairan dari mana saya dapat tenaga luar biasa ni..hehehe..Kalau dulu, bila banyak sangat guna tenaga masa bulan puasa mesti nak dekat berbuka saya dah flat.

So, lepas ni bila bulan puasa je memang dah kena prepare siap-siap 3 produk ni. Kanak-kanak yang berpuasa pun kita boleh bagi dia minum produk ni. Budak-budakkan walaupun bulan puasa still aktif. Performance drink dan mealshakes sangat sesuai untuk mereka. 

Oklah, saya rasa macam dah panjang sangat entry ni. Entah ada yang sudi membaca ke tidak entry saya ni. Nanti saya review lagi details ye pasal 3 produk ni.


P/s dah banyak hari entry ni duduk dalam kotak draft, akhirnya hari ni dapat juga saya publish.
















No comments: