Nuffnang Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 19, 2013

Tazkirah - Rahsia Disebalik Solat 5 Waktu

Assalammualaikum..

Sedikit peringatan untuk kita semua.  

Sabda Rasulullah s.a.w; 

Jagalah waktu sembahyang terutama sembahyang yang pertengahan. Sembahyang Zuhur, pada saat itu nyalanya neraka jahanam. Orang mukmin yang mengerjakan sembahyang pada ketika itu akan diharamkan ke atasnya wap api neraka jahanam pada hari kiamat.

Manakala sembahyang Asar, adalah saat di mana Nabi Adam AS memakan buah khuldi. Orang mukmin yang mengerjakan sembahyang Asar akan diampunkan dosanya seperti bayi yang baru lahir.

Jagalah waktu sembahyang, terutama sekali sembahyang yang pertengahan. Sembahyang Maghrib itu adalah saat di mana taubat Nabi Adam AS diterima.Seorang mukmin yang ikhlas mengerjakan sembahyang Maghrib kemudian meminta sesuatu daripada Allah s.w.t,maka Allah akan perkenankan.

Sembahyang Isyak, katakan kubur itu adalah sangat gelap dan begitu juga pada hari kiamat, maka seorang mukmin yang berjalan dalam malam yang gelap untuk menunaikan sembahyang Isyak berjemaah, Allah s.w.t haramkan dirinya daripada terkena nyala api neraka dan diberikan kepadanya cahaya untuk menyeberangi titian sirath.

Sembahyang Subuh pula, seseorang mukmin yang mengerjakan sembahyang Subuh selama 40 hari secara berjemaah, diberikan kepadanya oleh Allah s.w.t 2 kebebasan daripada api neraka dan dibebaskan daripada nifaq.

Masih terlalu banyak yang perlu diperbaiki oleh diri ini :-) 

No comments: