Nuffnang Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, September 27, 2012

Drama Jambatan Ke Syurga

Assalamualaikum

Semalam kila tinggal sorang-sorang kat rumah, En. Suami on call. Sambil-sambil bw semalam, kila tengok satu drama kat astro oasis bertajuk 'Jambatan Ke Syurga'. Drama ni mengisahkan seorang tentera yang berpangkat mejar dan juga seorang ustaz yang telah mendapat tanda yang dia akan meninggal dunia tidak lama lagi. Drama ni memang memberi keinsafan pada siapa yang tengok tapi tak tau lah kalau orang tu memang takda perasaan langsung.

Menangis kila tengok drama ni, bukan sebab sedih anak bini mejar tu nak kena tinggal tapi menangis takut-takut kita langsung tak sedar yang kita dah dapat tanda bila kita akan meninggal. Tengok sorang-sorang boleh ler nak menangis..hehehe..

Sebenarnya drama ni ulangan sebenarnya, masa puasa or raya dia dah tayang. Kila tak dapat tengok masa tu. Kat bawah ni kila senaraikan tanda kematian bermula dari 100 hari sebelum kita meninggal. Moga-moga mendapat manfaat untuk kita semua.

Tanda-tanda Saat Kematian

Tanda 100 hari - Seluruh badan rasa bergegar. Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka-mereka yang dikehendaki. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak shaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil.

Contohnya seperti daging lembu yang baru disembelih di mana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian, tanda ini akan  lenyap begitu sahaja tanpa sebarang munafaat. bagi mereka yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ia adalah peluang terbaik untuk memunafaatkan masa yang ada untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari -

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. MAka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita antaranya ialah akan mula mengikuti kita sepanjang masa.
Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari - Adapun tanda ini akan diberikan hanya mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianyan berselera untuk makan.

Tanda 3 hari - Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu di antara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti.
Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu di mana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan. 

Tanda 1 hari - Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keeesokan harinya.

Tanda akhir - Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum.
Ketika ini hendaklah kita terus  mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

P/s - Kan bagus kalau banyak lagi drama macam ni dibuat.