Nuffnang Ads

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Thursday, August 2, 2012

'Dia' Bukan Milik Kami Part 3

As-salam..
Sambungan dari entry lepas..keesokannya, hari khamis (18/7/2012) kila ke HKL sekali lagi sebab darah dah start keluar banyak dan sakit perut sudah menyerang dari tengah malam lagi. Terpaksa melalui proses yang sama seperti semalam. Kena check kat bahagian bawah dan scan. Kali ni yang check doc lelaki dan scan doc perempuan yang tersangatlah garang dan ganas. Sampaikan doc lelaki yang mula-mula check kila dan nurse pun takut kat dia. Kila yang tengah sakit ni pun rasa nak lempang je doc perempuan tu..hehehe..ingatkan nurse yang garang tapi meleset pula sangkaan kila, doc pula yang garang.

Confirm kila keguguran dan kila terpaksa melalui proses D&C untuk mengeluarkan 'dia' pada hari jumaat. Hari tu juga kena admit kat wad, pengalaman pertama kila masuk wad..huhu..malam tu memang kila just tidur-tidur ayam je sebab agak takut juga untuk melalui proses D&C. Sebelum tu kena start puasa dari pukul 12 malam.

Pagi jumaat, pukul 6.30 pg lagi nurse dah kejutkan suruh tukar baju labor room tapi tunggu punya tunggu pukul 5.30 petang baru dorang panggil untuk pergi ke labor room. Ada 2 orang yang akan kena D&C hari tu. Kila dan juga seorang warga Myanmar. Tiba-tiba je dari pagi ada emergency case yang lebih berat dari case kami, mereka terpaksa settlekan dulu kes tersebut. Biasalah, kalau hospital kerajaan mestilah kena menunggu..hehehe..nasib baik perut kila dah tak sakit sangat hari tu, so tak kisah lah kena menunggu pun.

Sebelum proses D&C dijalankan kila dicucuk kat bahagian pinggang untuk bius separuh badan. Sangatlah sakit masa kena cucuk tu. 2/3 hari juga baru hilang rasa sakit kena cucuk kat pinggang. Sekejap je proses D&C dijalankan, tak sampai sepuluh minit dah siap. Masa mula-mula doc nak buat tu kila agak terasa sakitlah jugak sebab ubat bius tu belum berkesan sepenuhnya lagi. Sampai menangis kila dibuatnya tapi bukanlah disebabkan sakit aje kila menangis, kila menangis sebab sedih yang baby kila benar-benar dah takda..Kila redha kehilangan 'dia' cuma kadang-kadang tu datang juga kesedihan dalam hati kila.

Hari sabtu kila dah boleh keluar wad dan doc bagi MC selama 2 minggu. Keluar saja dari hospital terus kila balik kampung, berpantang di kampung. Baru tau seksanya berpantang, walaupun xbertungku (sebab awal-awal ni nenek xbagi bertungku lagi) dan berbengkung tapi banyak benda tak boleh buat masa berpantang buatkan kila rasa terseksa..hehe..tapi semua tu untuk pastikan badan kita benar-benar sihat.

p/s : nurse-nurse di HKL bahagian wad bersalin sangatlah baik. Cakap pun sentiasa berlembut dengan pesakit tapi kalau pesakit banyak songeh, jangan haraplah dorang nak berlembut dengan kita. Yang penting ikut je apa kata dorang.





4 comments:

ariana8733 said...

sbr ye kila, mungkin ade hikmah atas semua kejadian..mudah2an akan ade rezeki lain(anak) wat kila..

salam kenal & ana follow kila ye..

akilla ibrahim said...

Thanks ana sebab follow blog kila yang xseberapa ni..nanti kila jenguk blog ana ye..
mmg ada hikmah pun lepas kejadian tu..salam perkenalan ye..

Saleha said...

semoga terus tabah

akilla ibrahim said...

terima kasih saleha..